De ce este necesara o astfel de manifestare?
  • Acest tip de manifestare ofera ocazia tuturor spectatorilor participanti la eveniment sa se bucure intr-o atmosfera unica, relaxanta, prilej de educatie instructiva.
  • Producatorii evenimentului ( Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii Mihai Eminescu, Asociatia Judeteana a Organizatorilor de Evenimente Botosani) pot beneficia de aceasta ocazie speciala pentru a crea si promova o imagine favorabila in fata publicului. Este cel mai bun prilej de a reimprospata perceptia despre actiunile lor, o perceptie favorabila, avand in vedere faptul ca imaginea activitatilor institutiilor de cultura este supusa erodarii in cursul anului, din cauza masurilor de reforma impuse.
  • Promovarea  imaginii Memorialului Ipotesti si a creatiei lirice eminesciene (prin folosirea  versurilor lui Mihai Eminescu drept text pentru melodiile prezentate in concurs si spectacol)
  • Cele patru editii, desfasurate in 2010, 2011, 2012 si 2013 ( doua zile de concurs la: Saveni, Ipotesti si finala la Botosani ), au reprezentat un real succes. Sub egida acestei manifestari s-au reunit anual peste 40 de copii si tineri din toate regiunile tarii, uniti de aceiasi pasiune; muzica folk.
Ce se va intampla?
Accentul se va pune pe partea de concurs si spectacol, accesul fiind gratuit pe toata durata evenimentului. Conceptul acestui tip de eveniment sustine, in primul rand, buna dispozitie intr-un cadru relaxant pentru public. Este primul si singurul festival de muzica folk pentru copii din Romania. La acest festival,copii si tinerii talentati, isi pot prezenta talentul si compozitiile proprii  in fata unui juriu competent de talie nationala.

Organizatori

Constantin Oneaga ( Relu ) se bucura de o imensa simpatie in rândul colaboratorilor, din domeniul literar-artistic botosanean, prin puternica-i percutanta in spatiul public, fiind o personalitate extrem de dinamica, fie ca se afla la Memorialul Ipotesti, fie ca se comunica la Clubul Fotografilor sau in cadrul unor manifestari muzicale ( Festivalul national de muzica Folk pentru copii si tineret - Seri melancolice Eminesciene ).

O succinta incursiune in evantaiul de initiative, in care este implicat, este revelatoare: organizator al primului Festival de Jazz (1999); initiator al primului Club de jazz; membru in colectivul de initiativa in organizarea “Zilei Mondiale a Poeziei” (Ipotesti); coorganizator al colaborarilor manifestarii culturale “Invitatie la voiaj” (parteneriat cu oameni de cultura din localitatea franceza Sete); coorganizator al actiunii culturale “Zilele Eminescu” (anual, 15 ianuarie – 15 iunie); realizator al primei mediateci si fonoteci de la Ipotesti, singura din Botosani, cu inregistrari singulare ale unor autori; realizator al albumului “Liniste intre cuvinte” (30 de scriitori din Vietnam, Suedia, Croatia, Rusia, Belgia, Anglia si România); membru in colectivul de redactie al revistei “Absolut cultural” (redactor sef – Valerian Topa); organizator al “Festivalului verii” (2003 prima editie); organizator al demersurilor cultural-artistice, sub egida, “Concertele dintre ani” si a primelor seri de auditii muzicale din municipiu Botosani; colaborari cu Florian Lungu, Mike Godoroja, Doru Ionescu (TVR 2); mentorul trupei “Fara zahar” (primii ani de evolutie artistica a formatiei); unul dintre initiatorii Clubului Fotografilor (ianuarie 2010); organizator de expozitii fotografice, colective si personale. Orice intâlnire cu Constantin Oneaga (Relu), este o experienta de ordin spiritual, ce apartine unui alt sistem valoric, fertil actului cultural, dar si cunoasterii acestei personalitati solitare – un autodidact, cu atitudine creatoare in domeniul performantei artistice -, care detine sensul acut permanent al propriilor responsabilitati, al propriilor demersuri, initiate in planul cultural-artistic si nu numai.DANIEL TUPILUS

CORNELIU NISTOR